Főmenü

Szavazás

Milyen az új honlap?:

www.notebook.hu
 

A száltechnika hálójában

A projekt keretében 16 – a kézművesség területén jó készségekkel rendelkező, kreatív, motivált – gyermek tehetséggondozását láttuk el. A tábor első napján a gyerekek megismerkedhettek a gyapjúfeldolgozás, a fonás, szövés és nemezelés alapjaival, a következő napokon pedig begyakorolhatták az elsajátított ismereteket. A program során a kemencében való sütést is bemutattuk. A táborra 2015. június 16-19. között került sor Pusztaföldváron.

    

Projektünk célja az volt, hogy a kortársaik közül kiemelkedően jó kézügyességgel rendelkező tizenéves gyerekek számára olyan nyári táborozási lehetőséget biztosítsunk, amely egy rövid időre kivonja őket a virtuális világból, és rámutat arra, hogy az interneten és a számítógépes játékokon túl is lehet szórakozni, értékesen időt tölteni. Ezen célunk teljes egészében megvalósult, ugyanis a tábor résztvevői egyszer sem hiányolták az Internet elérhetőséget, végig lekötötte őket a tartalmas program.

    

Táborunk hozzájárult a hagyományőrzés támogatásához, segítette a fenntartható életmód terjesztését azáltal, hogy a gyerekek megismerhették a gyapjúfeldolgozás, a juh fajták, a juh tartás és nyírás, illetve az angóra nyúl tenyésztés lépéseit, új perspektívát mutatva a fiataloknak pályaválasztásában.

A tábor során amellett, hogy a gyerekek gyakorolhatták a gyapjúfeldolgozás mesterségét, lehetőségük nyílt arra is, hogy fejlesszék empatikus képességeiket, társas és kommunikációs kompetenciáikat, ugyanis a táborban két értelmi fogyatékkal élő gyerek is részt vett és alkotott, akik a közös munka során be tudtak illeszkedni az ép gyerekek közösségébe. Minden résztvevőnek nagy élmény és hasznos tapasztalat volt, hogy egymástól tanulhattak, megmutathatták tehetségüket.

Célcsoportunktól jó visszajelzéseket kaptunk a táborral kapcsolatban, sokszor előfordult, hogy a gyerekek nem voltak hajlandóak letenni a szalagszövőt, szövőkeretet, nemeztűt, hanem folytatni akarták a munkát. Ez számunkra, szervezőknek és oktatóknak is fontos tapasztalat, ami arra mutat, hogy a gyerekeknek még több időre van szükségük ahhoz, hogy elmélyüljenek a bemutatott technikák alkalmazásában. Ugyanakkor a résztvevők többször is hangoztatták, hogy örülnének annak, ha újabb hasonló rendezvényen vehetnének részt.

    

A tábor első napján, a délelőtti órákban a gyerekek és az oktatók bemutatkoztak egymásnak, bemutattuk a munkához szükségek eszközöket és alapanyagokat, előkészítették a nyírt gyapjút a fonáshoz: válogatás, mosás, kártolás. Ezután az oktatók bemutatták a fonást, a szövést és a nemezelést, a gyerekek tetszőleges sorrendben és időtartammal próbálhatták, sajátíthatták el a technikákat a felnőtt segítők irányításával. A foglalkozások után a kardoskúti Sóstó-telepre szerveztünk kirándulást.

    

A tábor második délelőttjén a gyapjú fejtését volt lehetőségük a gyerekeknek megtapasztalni, majd angóra nyúl bemutatót tartottunk, ahol szó esett az angóra gyapjú felhasználásának lehetőségeiről is. Ezután kiválaszthatták, hogy milyen technikákkal szeretnének dolgozni, és a felnőtt segítők támogatásával elkezdték a munkát. A harmadik napon végezték a kreatív munka jórészét, itt volt lehetőségük elmélyülni az alkotásban. A negyedik nap a kemencében való sütést próbálhatták ki a résztvevők, az előadó a kulcsos kalács fonását és az orosházi banán készítését mutatta be.

   

 

A táborról készült további fotók: ITT

Szó-Tér Egyesület (TiszapART Tv) interjúja a táborvezetővel: ITT

A beszámolóhoz készült videó: ITT

 

A tábor során közreműködő oktatók:

Bartáné Papp Andrea - szövés, nemezelés

Csendesné Dolinay Margit - kemencében való sütés

Molnárné Mihálffy Klára - fonás

Zsom Laura Lyn - angóra nyúl tenyésztés, tépése, nyírása (tolmács: Janecska Szilvia)

Menezdorf János - KMNP, Sóstói-telep bemutatása

 

A tábort a Dél-alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesülete és a Pusztaföldvárért Egyesület szervezte a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Okatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával.

 

CsatolmányMéret
DTE_NTP_tabor_felhivas1.3.pdf667.63 KB