Főmenü

Szavazás

Milyen az új honlap?:

www.notebook.hu
 

Telementor (2001)

Telementor (2001) alternatív program tartós munkanélküliek reintegrálására Csongrád megyében

A program célja:

10 fő tartós munkanélküli vagy közhasznú munkából kikerülő személy felkészítése kistelepülések teleházaiban végzendő szolgáltatás szervező feladatkörre képzéssel, gyakornoki foglalkoztatással, állásba helyezésük és utógondozásuk.

A program finanszírozása:

A.program forrásai: az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatása 7.692 eFt a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ támogatása 2.000 eFt  a MUNKÁÉRT ALAPÍTVÁNY hozzájárulása 1.702 eFt

A program ismertetése

kiválasztottunk 10 teleházat ezek:

Ásotthalom, Balástya, Csanádpalota, Csengele, Mártély, Röszke, RTF Szeged,
Újszentiván, Zákányszék,

b. A teleházak kiválasztották és a programba delegálták leendő munkatársaiakat.

a 10 főből 6 fő tartós munkanélküli volt, 4 fő közhasznú munkából került ki. 9 nő, 1 férfi, 1 fő felsőfokú         végzettségű, a többiek középfokú végzettségüek, többségük gimnnáziumi érettségivel rendelkezik, 2         fő 40-50 év közötti, 1 fő 30-40 év közötti, a többiek 20-30 év közöttiek.

c. Május 1-től augusztus 31-ig az alábbi képzések valósultak meg:

- a tanulásra felkészítő tréning,
- a számítógép kezelő OKJ (CIT, ECDL) képzés,
- a teleház szolgáltatás szervező és foglalkoztatási informátor képzés,


A teleházas és foglalkoztatási ismereteket elsajátították. A képzésben nagy hangsúlyt helyeztünk a gyakorlati foglalkozásokra, így a Röszkei és az Újszentiváni Teleházban kihelyezett tanórák voltak. Foglalkoztak projekt módszertannal, pályázatírási ismeretekkel, térségfejlesztési ismeretekkel, és mindazokkal a szabályokkal, törvényekkel, amelyek a munkanélkülieket érintik. Látogatást tettek a CsM Munkaügyi Központban, a Foglalkozási Információs Tanácsadóban (FIT), a Nemzeti Pályainformációs Központban valamint a PROGRESS Alapítványnál.

d. Szeptember 1-december 31-ig tartott 4 hónapos gyakornoki  foglalkoztatásuk a teleházakban, A gyakornoki programban az irodai berendezések használatának begyakorlása, a teleház mindennapjainak
megismerése mellett a teleház kapcsolatainak kiépítése, az állásinformációs  rendszer működtetésének elindítása, a helyi adatbázisok kialakítása vagy bővítése is szerepelt. A hallgatók látogatást tettek az Újszentiváni, a Röszkei és a Mártélyi Teleházban. A munkahelyi beilleszkedés segítését fontos feladatnak tekintettük. Munkajogi és mentális tanácsadónk rendszeresen látogatta és segítette a teleházakban dolgozó gyakornokokat és a vezetőkkel is kapcsolatot tartottunk.

e. jelenleg a program az utolsó, az után követési szakaszban van. Nagy örömünkre a program minden résztvevője dolgozik. Közülük négyen három hónapos, ketten hat hónapos, hárman egy éves, egy fő 2,5 éves határozott idejűszerződést kötött. A munkatársak és a teleházak túlnyomórészt elégedettek egymással.

A program eredményei

A projekt tervezésekor azt a célt tűztük ki, hogy ebből minden résztvevő gazdagabban kerüljön ki. A teleházaknak szakképzett felkészült, gyakorlattal is rendelkező munkatársat, kapcsolatrendszerük épülését, erősödését és egy új szolgáltatás bevezetésének lehetőségét kínáltuk. A projektrésztvevőknek szakképzettséget, korszerű ismereteket, szakmai gyakorlat megszerzését ,4 havi gyakorlati foglalkoztatást , mindvégig anyagi juttatást (képzési támogatás, majd munkabér) , a projekt végeztével pedig munkahelyet. Ezek a projekt közvetlen eredményei amelyek hiánytalanul megvalósultak.

Közvetetten ugyanakkor a megyei munkaügyi központ javította eszközhatékonyságát, mert olyan képzéseket támogatott, amelyek foglalkoztatáshoz vezettek. Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány egy sikeres és innovatív projektet támogatott. Alapítványunk megvalósította céljait, munkanélküli embereket juttatott munkához, a Dél-Alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesülete a szervezet megerősödésén, humán erőforrásainak fejlesztése mellett egy új terület szolgáltatásaival gyarapodott, de a legnagyobb pozitívum számunkra, hogy ezzel a projekttel megteremtettük egy olyan hálózat kiépítésének alapjait, amely a kis településeken élő emberekhez helybe viszi a munkavállalással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és állásinformációkat.

Így aztán reményünk szerint: FOLYT. KÖV.!!

Szeged 2002. február 5. Dr Dobóczky Károlyné
projektmenedzser